Sushi 

 

 

Sushi  寿司,鮨,鮓,すし (čítaj „suši“)  je tradičné japonské jedlo. Pripravuje sa  z ryže ochutenej octovou omáčkou a ďalších rôznych iných surovín.

Japonské slovo sushi  pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Jeho význam sa časom skonkretizoval a označuje kombináciu octom ochutenej ryže s inými surovinami.

Charakteristickou surovinou sú hlavne surové ryby (tuniak, losos, makrela) a ikry, plody mora (krevety, chobotnice, kalamáre , ježovky, kraby), zelenina (uhorka, mrkva, avokádo), vaječná omeleta, ale aj tofu alebo huby, napríklad huby shiitake.

Treťou základnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu väčšiny druhov sushi sú plátky morských rias nori.

Malé reštaurácie špecializované na podávanie sushi sa v Japonsku nazývajú sushiya (japonsky  寿司屋,寿司や).

 

Druhy sushi :

Nigirisushi,  japonsky 握り寿司 je sushi stlačené v ruke. Sú to valčeky ryže stlačené medzi prstami s plátkom suroviny; ak je surovinou kúsok omelety, býva „priviazaný“ k valčeku prúžkom nori, inak sa riasy pri príprave nigirisushi nepoužívajú.

 

Makisushi, japonsky 巻き寿司 je balené suši.Sú to valcové kúsky suši s priemerom asi 4 cm, krájané z dlhšej rolky, v ktorej je surovina obalená vrstvou ryže a na povrchu plátkom nori.

• Futomaki, japonsky 太巻き je tenké maki. Je to tenká verzia s priemerom 2 cm.

• Hosomaki, japonsky 細巻き je opak tenkého maki - hrubé maki. Je to hrubšia verzia s priemerom 6 cm.

Gunkan-maki, japonsky 軍艦巻  (maki bojová loď) Je sushi, z ktorého vonkajší plátok nori prečnieva cez okraj ryžového valčeka ako zábradlie, vytvorený priestor sa plní sypkými alebo drobnými surovinami, najmä kaviárom z lososa.

Temaki, japonsky  手巻き (maki do ruky) Sú to kornúty z plátkov nori plnené ryžou a surovinami, nazývajú sa „do ruky“, pretože ako jediné sa jedia rukami a nie paličkami. :)

• Inari-sushi, japonsky  稲荷寿司 je plnené sushi. Sú to vlastne vyprážané taštičky plnené ryžou a surovinami; najčastejšie sú z tofu, ale aj z omelety alebo strúhanej tekvice.


 

 

Zdroj : prerobené z wikipedie.