Onigiri 

 

 

O-nigiri (お握り), názyvané taktiež Omusubi (おむすび), je veľmi známe a oblúbené japonské  jedlo pripravené z uvarenej ryže, zformovanej do tvaru guličky alebo zaobleného trojuholníka, ktoré sa zabalí do listu riasy "nori". Tradične býva plnené nakladanými slivkami, ktoré sa nazývajú "umeboshi(umeboši)", osoleným lososom "katsuoboshi(kacuoboši)", alebo inými rôznymi ingredienciami, ako sú napríklad tuniak s majonézou, krevety s majonézou, makrely, vyprážané potraviny, ako je tempura alebo rezeň, Kakuni, sušené potraviny, ako sú "okaka", ďalej mentaiko, tobiko, kaviár, shiokara - chobotnice, shuto, tsukudani, nakladané ovocie a zelenina ako sú napríklad umeboshi a takana, Miso- namiešané s jarnou cibulkou alebo pečené.Onigiri sa môže podávať aj samotné, len ako uvarená ryža so soľou.

Zvyčajne sa onigiri pripravuje z bielej varenej ryže, no môžeme použiť aj napríklad lepkavú varenú ryžu dusenú so zeleninou, ktorá sa nazýva o-Kowa alebo Kowa-meshi (Sekihan), Maze-gohan (doslova "zmiešaná ryža") alebo praženú ryžu.